RSS

Friday, October 20, 2006

Pengalaman Shooting Raya Bersama TV3


Aku tgh ada klas masa tu bile tetibe je tepon aku berbunyi. Gelabah gile aku. Tak pernah2 berbunyi pun handset ni. Hari ni plak berbunyi bile aku ada klas plak tu. So, sambil menayang sengih kepada kwn2 klas yg lain, aku terus 'on'kan silent mode. Bile sampai waktu rehat, aku tengok balik hs aku. Waaa...sampai 5 kali misscall tu! Mesti urgent ni. Bile aku dail no tu blk, ayat pertama yg aku dengar-siapa ni? Aik? Bukan ke aku yang patut tanya soalan tu dulu? Rupe2nye Uncle Nik dari embassy yg tepon. Dia kata hari sabtu aku dijemput ke rumah duta pukul 9 malam untuk shooting raya. Kena berlakon raya, jadi kena pakai baju cantik2 la mcm nak raya. Shooting raya kat Iran ni merupakan kali pertama sebenarnye sbb telekom dgn baik hatinye sponsor. Aku pun mule la terbayang2...cam mana nak shooting nanti? Dah la masih bulan ramadhan...Boleh ke kitorang timbulkan suasanan raya tu nanti?

Aku sesaja tepon ummi aku beritau pasal hal ni. Mula ummi sibuk beritau pakai baju tu...pakai tudung ni...pakai kasut tu...Heheheh. Ummi....ummi... Alhamdulillah bungkusan raya daripada ummi sampai cepat. Pos laju tu...4 hari dah sampai. Thank u ummi. Melayang duit 300 ringgit...Hiihi. So aku dah dpt la baju raya 2 pasang drpd malaysia. Aku je dpt baju 2 pasang tahun ni. Adik2 sume sepasang je. Wakakkaka!! (gelak kejam) Satu baju kurung warna pink2 merah dgn tudung pink. Satu lagi baju kebarung hijau2 kuning dgn tudung kuning. Warna tema family tahun ni, pink. Baju kebarung tu ekstra ummi saja2 bagi. Kawan2 foreigner suka sangat dgn baju raya aku. Diorang kata cantik n beberapa org juga la yg tlah 'test' pakai baju aku tu. Tak pasal2 aku punye baju tu jadi baju test umum. Hihihihi. Tak pe la. Aku gembira tengok diorang suke baju islamik macam tu.

Hari Sabtu tu plak aku ada klas dari pukul 8 pg sampai 3 ptg. Pas tu plak aku kena pegi money changer. Mmg penat hari tu. Bile dah sampai asrama, aku dah lembik semacam. Buka pose pukul 5.30 ptg pun rasa tak larat. Mmg mata aku dah berat. Nak gak tidur jap. Tapi kawan Vietnam aku tu, Phuong dah brapa kali bagi warning..jgn tidur Firuz! Awk tak de masa ni! Aku angguk je dan kata aku nak masuk bilik aku jap. Masuk2 je bilik, terus aku baring. Heheh. Tetiba pintu bilik aku dibuka. Firuz!!!! Jgn tido!! Adui....Phuong ni kacau la... Dia tau aku akan solat terawih dulu sblom pegi. Ye la. Kalau nak shooting pun, aku tak nak la miss solat terawih. Dah la waktu tu 10 malam akhir ramadhan. Takkan la nak miss solat terawih sbb benda tu je kan. Btol tak? Aku masih baring atas katil bile dia dok membebel suruh aku solat skang juga. Pening kpala aku. So...aku jerit la..Woi..nak sembahyang apenya? Isyak pun tak masuk lagi ni!!! Akhirnya aku ditinggalkan Phuong dan aku pun lelapkan la mata buat 5, 6 minit. Lega..
Masa aku tgh solat terawih sorang2 dalam bilik tu, aku ada dengar pintu bilik aku dibuka beberapa kali. Mesti Si Phuong tu yg dtg 'check' aku. Dia tu sebenarnya budak baik. Walaupun dia tu Buddha, but very understanding. Dia la best friend aku kat asrama. Very caring orgnye. Tengok la. Dok jaga aku mcm mak yg jaga anak dara dia yg degil. Heheheheh. Lepas tu sempat lagi aku mandi..Bile dah siap mandi, jam dah pukul 8 malam. Baru je masuk bilik, Phuong dah sampai pinti bilik aku. Dia suruh pakai baju dulu tapi dgn sengih aku kata....hehehe...blom seterika lagi. Adui...tak pasal2 aku kena ceramah free...Dah seterika baju, aku gi bilik dia. Sebenarnya dia kobar2 sgt tu sbb nak make up aku. Aku pun berpuluh2 kali warning dia...jgn bubuh make up tebal. Aku tak suka. Aku hampir2 dipelangkung Phuong bile setiap kali dia letak make up skit, aku mula tengok cermin n suruh dia padam balik. Bengang la dia. Akhirnya siap la make up ekspres tu. Aku puas hati dgn kerja tangan Phuong tu. Dia pandai make up org supaya nampak natural look. Ditambah dgn pakai spek, mmg tak nampak sgt la mekap aku tu. Tapi skali lagi Phuong bagi warning supaya aku tak padam balik mekap tu. Dia tau sgt taktik aku. Bile aku balik bilik, slalunye aku padam balik. Hihihihi. Tapi kali ni tak nampak sgt, aku tak padam la.

Bile sampai rumah duta, aku nampak aunty2 embassy tgh sibuk gantung replika ketupat kat dinding. Waa...Mmg btol2 nak raya ni. Sume org pakai baju raya. Org laki sume pakai baju melayu n samping. Aku pakai baju kebarung hijau tu dgn kasut tinggi yg ummi beli dulu. Terasa plak diri ni tinggi jap. heheheh. Masa aku tgh sembang, ada la akak ni dtg. Uncle Razali dok sibuk perkenlkan aku pada akak tu. Aku senyum je la. Dia tanya...kenapa blaja sastera parsi? Aku kata bile blaja benda unik, peluang aku utk kerje dan benda2 lain akan lebih terbuka. Dia kata...Waa..pandai jawab n dia pegi. Aku dah rasa lain macam. Siapa akak tu ye? Rasa macam penah kulihat tapi di mana ya?

Shooting pun bermula. Ada lagu raya. Ada kuih raya. Macam2 ada. Kitorang pun diajak untuk 'menyerbu' makanan. Sambil makan tu, sempat aku tanya uncle Razali ttg akak tu. Dia kata itu la Akak Norazlina Redzuan, pengacara Majalah 3. Oooo...patut la...Aku pun disuruh bagi ucapan sbb aku la sorang2 nya wakil student. Sambil pegang mikrofon TV3 tu, aku mula la cakap laju2. Gelabah gile wei. Ntah apa la yg aku cakap. Harapnya ok la nanti. Ade gak wakil proton yg dtg. Esoknya diorang dah nak balik dah sbnrnya. Tapi alang2 kan. Yang aku sakit hati tu...sempat diorang berlakon sedih. Diorang kata...sedihnya...ini la dia rasanya beraya kat perantauan....kami dah lama tak balik raya.....syahdunya..Ada gak yang buat2 menangis. Eeee....geramnya aku. Ada yang nak kena 'fire' dgn aku ni. Dah la diorang blk Malaysia esoknya. Saje je nak sakitkan hati kitorang yang stay ni. Huh!!

Esoknya, kitorang ada shooting untuk solat raya. Aku pegi sbg interpreter utk krew TV3 tu. Belakon masuk masjid je. Dah la kena pakai Cadur yang panjang tu. Alhamdulillah aku dapat yang'wangi' punye. kalau dapat yg hapak, mau pengsan aku. kesian kak lin. aku yang dah betahun2 duduk iran pun tak pandai2 pakai cadur lagi. kak lin apalagi? asyik terjatuh je cadur dia. siap terlucut tudung dia. kak lin mula bising...alamak nampak aurat! Hiihih. klaka la kak lin ni. org iran sendiri pun pakai tudung cincai2 je. pastu kak lin bercakap kt satu spot berlatarbelakangkan gunung alborz. masa tu mula la pakcik polis dtg menyibuk. tak bagi shooting kat situ plak. maka aku sbg penyelamat pun tolong la ckp kt polis tu. pandai la aku goreng skit. last2 dia bagi shooting kat situ tapi jap je. itu la first time aku tengok shooting pengacara tv3 secara live. kak lin sempat tanya aku mekap dia ok tak. aku cakap ok je. bukan mudah sebenarnya. tengok tv, mcm laju je dia cakap. tapi sebenarnya brapa kali cut sebenarnya. akak lin ada skrip kat tangan tapi dia asyik terlupa skrip plak.akhirnya stlh berapa kali cube, dia berjaya gak. dah habis kat situ kitorang gi shopping jap. secara kebetulan, hari tu iran cuti rasmi. sume kedai la tutup. hish...kesian btol pd krew TV3 ni. tak dapat nak shopping. so aku teman gi pasar je la. aku la tukang tanya harga, beli n macam2 lagi. kak lin banyak beli buah. lps iran, dia akan fly ke cambodia buat shooting kat situ plak. so dia nak bagi buah skit kat org sana.

sampai kat hotel, kak lin ajak gi bilik dia. solat zuhur jap n kitorang sembang2. kak lin suka brg2 antik. dia siap beli meja kecik anitk lagi. dia kata mesti best duduk kat iran kan? aku sengih je. aku ckp boring la kak...saya sorang je kat sini. iran is a dull country la kak...tapi kak lin kata..kalau org hargai tempat2 bersejarah mcm ni..mesti diorang suka kat iran. tapi pastu dia plak kata...akak cume duduk sini 3 hari..tak tau la kalau tinggal kt sini macam firuz. ntah2 boring kan? aku gelak je. baik kak lin ni. cute je orgnye. dia kata kalau majalah 3 bagi dia keje suruh pilih antara new york n pakistan ke...dia pilih pakistan. dia suka negara2 macam tu katanya. tak suka sgt negara modern. boring tengok tempat2 mewah. malaysia pun ada macam tu. aku tak ikut hantar kak lin kat airport sbb jauh sgt. sblom berpisah, kak lin minta no contact. so kitorang tukar2 la emel. kak lin pun sempat offer aku something. offer aku duduk dalam kotak dia supaya bole dia bwk balik aku ke mesia. Hihihihihi. apa la kak lin. tak muat la. dia bagi hadiah perfume kecil n sedikit fulus. heheheh. tak banyak tapi bagi aku sbg org yg tgh kopak ni..mmg la banyak. 30 dollar.

hmmm...itu la serba skit pengalaman aku. insya Allah ia akan ditayangkan hari raya ni. kat berita. kat buletin utama, laporan khas. tak tau la malam raya ke, raya first ke.ok sampai sini dulu. dah lama aku tak bebel panjang macam ni. harapnya tak boring. di kesempatan ni aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. maaf zahir dan batin. semoga berjumpa di lembaran akan datang...wassalam.


Bookmark and Share

1 comment:

firuz akhtar said...

hazfyza Says:
October 26th, 2006 at 12:37 pm

selamat hari raya k firuz
maaf zahir batin

isk…akk ni k lin tv3 pn tk kenal…cheese burger tol aaa
haha…apsal tv3 tk dtg sini??jeles aaa…waa…