RSS

Saturday, December 08, 2007

Setelah Lama Menyepi..

Assalamualaikum. Begitu cepat masa berlalu. Tak kusangka hampir setahun aku menyepikan diri. Begitu banyak perkara yang berlaku dan aku tidak tahu dari mana aku perlu mulakan bicara semula. Perkara besar yang pertama: aku sudah kembali ke tanahairku. Akhirnya aku berjaya menghabiskan ijazah B.A aku dalam bidang kesusateraan parsi. Alhamdulillah aku juga berjaya selesaikan pengajian itu dalam masa 7 semester sahaja. Agak susah aku nak tinggalkan Iran. Setelah hampir 5 tahun di sana, sudah pasti terasa sebak untuk meningggalkan kawan2, tmpt belajar dan lain2. Tempat jatuh lagi dikenang…Bila kapal terbang mendarat saja di KLIA, menitis air mata aku. Tak dapat aku gambarkan perasaan yang terlukis. Rasa macam aku baru meninggalkan dunia lama dan bakal masuk ke dunia baru yang begitu asing. Soalan yang berlegar: Can I survive? What will happen to me? Bolehkah aku berjaya?

Aku sampai di Malaysia pada akhir ramadhan. Setelah 4 kali raya di perantauan, aku kembali beraya di Malaysia. Rasa lain juga. Lagi2 bila bertemu saudara mara setelah bertahun2. Sekarang aku pergi kelas memandu. Baru je habis ujian teori. Lagi…ayah aku slalu bawa aku ke seminar2. Dan semalam aku baru saja pulang ke rumah setelah bekerja sambilan selama 4 hari. Aku bekerja sambilan dengan kumpulan Raihan buat beberapa hari ini. Mereka memerlukan penterjemah untuk bhs parsi. Aku tak tau la samada korang kenal atau tak pemgarah filem Iran yang bernama ‘Majid Majidi.’ Korang pernah tak tengok filem Iran yang berjudul ‘Children of Heaven.’ Kisah tentang dua adik beradik yang miskin. Si abang terhilangkan kasut si adik . Si abang menyertai pertandingan marathon dengan niat untuk memenangi hadiah ketiga yang berupa kasut. Majid Majidi lah pengarah filem tu.

Majid Majidi datang ke Malaysia sempena KL International Film Festival. Kemudian Raihan ambil alih untuk ‘entertain’ Majidi. Sebenarnya Majidi ada projek besar untuk membuat filem tentang Nabi Muhammad pada zaman remaja. Projek ini menelan belanja yang besar. Kira 25-30 million USD. Jadi sekarang dia sedang mencari pelabur yang sudi bekerjasama. Raihan ni dikira ejen untuk mencari pelabur di Malaysia. Pada hari Isnin, kami berjumpa di ONE World Hotel untukperjumpaan pertama. Turut hadir adalah seorang penggiat filem dari Rusia dan seorang pelakon Iran yang menetap di Rusia. Esoknya Majidi membuat talk di bangunan FINAS. Ketika itu ada penterjemah lain. Aku hanya duduk di belakang sambil mencatat benda2 yang penting. Orang yang aku kenal di situ, Jins Shamsudin dan Pierre Andre je la. Kemudian, kami bergerak ke bangunan Kementerian Kebudayaan.

Masa tu, aku pula menjadi penterjemah. Rombongan kami yang disertai Jins Shamsudin pergi ke sana untuk bertemu menteri kebudayaan, Rais Yatim. Majidi cuba nak mendapatkan pelaburan dari pihak kementerian. Tapi nampak gayanya kerajaan lebih berminat pada dokumentari. Malam tu juga kami terbang ke Kelantan. Sebuah mini festival filem2 Majidi diadakan di Kelantan. Masa kami masih ada di KL, dua filemnya telah ditayangakan di Kelantan. Maya Karin yang menjadi ahli panel untuk memberi pendapat tentang filem Majidi.

Ketika kami sampai di lapangan terbang, kami disambut oleh beberapa orang penting. Ada 2 buah Mercedes dan van yang menunggu kami. Sebagai penterjemah aku dikehendaki menaiki kereta yang sama dengan Majidi. Pertama kali aku naik Mercedes dengan plat bertulis ‘Kerajaan Negeri Kelantan.’ Kami dihantar ke Hotel Grand Riverview di Kota Bharu. Rasanya 4 atau 5 bintamg kot. Sebagai satu2nya perempuan dalam rombongan tu, sudah pasti aku dapat bilik sorang. Apalagi? Enjoy la. Hihihihi. Esoknya kami dibawa ke kilang buat batik. Kemudian kami dibawa ke Darul Digital. Macam sebuah sekolah yang mengajar aminasi, grafik dan sebagainya. Memang bagus tempat tu. Pelajar2 di situ mampu menjadi pelapis yang bagus untuk industri animasi dan penyiaran Negara. Kami juga ada sessi akhbar di situ. Yang malunya, masa ada media press, tetiba pula handset aku berbunyi. Sabar je la. Dah la lagu korea yang riang ria. Malu aku sekejap.

Tengah hari tu pula, kami makan dengan Tok Guru Nik Aziz dan Exco2 Kelantan. Aku duduk satu meja makan dgn TG tapi TG tak makan pun. Bila masuk waktu zohor, mereka pun solat di ruang tamu. Aku pun tak nak la buang masa. Aku minta kebenaran utuk solat dalam bilik lain. Yang amat2 memalukan, bila aku masuk balik ke dalam dewan, sume orang tengah tunggu aku. TG, Majidi, Exco2 kelantan, wartawan semua dah siap sedia tunggu aku saja. Malu betul tapi rasa bangga pun ada la juga skit. Hehehhe. Selepas tu kami naik bot menyeberangi sungai untuk menonton persembahan wayang kulit

Malam tu ada tayangan perdana ‘Children of Heaven’ di Kelantan. TG pun datang sekali dan dia duduk situ dan tengok samapi habis. Majidi bagi ucapan sebelum tayangan dan akulah yang kena berdiri di sebelahnya uutuk penterjemahan. Memang fullhouse malam tu. Semua kerusi penuh dan kira2 1000 yang hadir untuk menonton. Yang tak sangkanya, ada budak datang minta sain aku pula. Hehehhe. Macam la aku ni pelakon ke apa.

Esok paginya kami terbang ke KLIA semula. Tengah hari itu kami ada perjumpaan di Hotel Pan Pacific di KLIA dengan pihak Astro Shaw. Keadaan agak ‘panas’ masa tu. Aku la kena berhati2 terjemah. Kalau tak, kacau juga. Sebenarnya aku takut gak masa tu sebab perbincangan tu melibatkan hal million2 dollar. Kalau silap, tak ke naya? Lepas tu kami bersiar2 di Putrajaya dan lepak skjp di pejabat Raihan. Malam tu Majidi pulang ke Iran. Di KLIA malam tu, aku ternampak Anuar Zain. Masa tu aku sedang berjalan tepi Che Amran dari Raihan. Aku macam tak percaya je yang Anuar Zain kat depan mata aku. Pastu dia senyum plak tu. Dai terus bangun dan salam Che Amran. Aku kalau boleh, nak je minta sain tapi malu2 kucing la plak. Hihihihihi Kira2 pukul 2.30 pagi aku pula sampai di Tanjong Malim. Terima kasih la pada Che Amran dari yang penat2 memandu malam2 buta tu. Terima Kasih juga pada CEO Raihan, Haji Mubin dan Mr. Marat Saifudinov yang teman skali hantarkan aku sampai ke Tjg Malim.

Walaupun penat kerja penterjemah ni, aku sangat2 gembira sbb dapat pengalaman yang berharga. Memang penat. Cuba bayangkan, bukan saja ucapan formal, semuanya aku kena terjemah. Sembang kosong, joke, ngumpat, gaduh dan macam2 lagi. Memang longgar juga la skru mulut. Kena berhati2 juda waktu terjemah. Waktu tgh gaduh tu, aku tak boleh la terjemah bulat2. Nanti gaduh besar pula. Aku tapis2 juga la dan terjemah dalam bahasa yang lebih lembut.

Panjang juga celoteh aku kali ini. Biasa la. Sekali buka mulut setelah berbulan2 menyepi….ha…ginilah jadinya. Apa2 pun aku akan cuba update blog ni dari semasa ke semasa. Nampaknya sampai sini dulu. Sehingga berjumpa lagi dalam post yang akan datang. Khodahafez.


Bookmark and Share

8 comments:

is-nanie said...

waaah.. bestnye... mmg ade kuar berite psl maya karin dtg ke kelantan berselendang... jd panel utk membincnag filem tuh... xtau pulak firuz pon terlibat same..
pengalaman yg bukan smua org leh dpt..

firuz akhtar said...

trima kasih. mmg pengalaman yg tak dpt dilupakan walaupun sgt memenatkan! good luck is. thanks very2 much sbb sudi tulis comment. rindu la kat awak. nanti kita buat la perjumpaan kawan2 dorm.

Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
world of warcraft power leveling
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
world of warcraft gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold
buy cheap World Of Warcraft gold e3x6y7iu

wow gold said...

Other wow gold changes are wow goldalmost as easy. buy wow goldA designer buy wow goldfeels like cheap wow gold nobody will cheap wow gold really object to wow power levelinga change and wow power levelingthat it's pretty power levelinglow risk. At power leveling e as a santiy check.

Firuz Akhtar said...

hai...ada plak yg smpat buat iklan kat cni..huhu~

firuz akhtar said...

Falah Says:
February 10th, 2008 at 8:38 am

hey…what a nice story u have there. It’s good to know many people aye, especially these “professional” people. We can see how they work, how they act profesionally towards others. I believe you have learned something out of this part-time job.
Hope u have good future ahead.

Xiaozhengmm 123 said...

2015-7-18 xiaozhengm
cheap ray ban sunglasses
gucci
coach factory outlet
air max 90
replica watches cheap
michael kors outlet
ed hardy
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton
michael kors handbag
polo ralph lauren
louis vuitton pas cher
coach outlet online
coach outlet online
cheap jordans
coach outlet online
ray ban uk
chanel online shop
pandora jewelry
nike air force
replica watches
gucci uk
christian louboutin
christian louboutin sale
kate spade handbags
kate spade outlet
air max shoes
ed hardy clothing
toms shoes outlet
kate spade uk
ed hardy clothing
mont blanc pen
pandora rings
fitflops outlet
true religion outlet
prada outlet
polo ralph lauren
soccer jerseys wholesale
coach outlet store online

dong dong23 said...

louis vuitton handbags
jordan 4 toro
longchamp outlet
adidas ultra boost
jordan 8
coach outlet online
kevin durant shoes
kate spade handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
kobe shoes 11
michael kors handbags
lebron james shoes 2015
coach outlet online
coach outlet store online
true religion outlet
louis vuitton outlet
polo ralph shirts
toms shoes
louis vuitton handbags
true religion jeans
true religion
supra shoes
michael kors outlet clearance
cheap jerseys
ray-ban sunglasses
cheap jordans
michael kors handbags
cheap oakleys
coach outlet
ralph lauren outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
burberry handbags
christian louboutin outlet
20167.22wengdongdong