RSS

Saturday, February 17, 2007

The Return of Firuz Akhtar

Assalamualaikum. Dah lama gile aku tak tulis kat blog kan? Sibuk sikit la. Kalau tak sibuk pun, idea plak tak datang. Malam ni hujan turun. Sebelum tidur ni, bagus gak kalau aku mengarang sikit dalam keadaaan sejuk hujan dan panas pemanas ni. Alhamdulillah, peperiksaan aku untuk semester enam selesai akhirnya. Memang susah term tu. Aku tak ada langsung subjek yg boleh membantu menaikkan markah aku mcm inggeris ke, sukan ke.. Jadi, buat pertama kalinya kat universiti ni aku 'terpaksa' meniru. Heheheh. Emergency case beb. Kalau fail, tak pasal2 kena stay lama kat Iran ni. Masalahnya aku ni tak pandai sgt dalm bab tiru-meniru ni. Punyalah takut nak meniru walaupau keinginan tu ada. Sampai juling mata aku cuba nak menjeling kertas kawan kat sebelah. Kawan-kawan kelas aku ni memang dah berpengalaman luas dalam bab tiru ni. Dah lama diorang mula. Aku ni dah nak masuk sem 6, baru la nak belajar selok belok meniru. Secara kebetulan, sem ni banyak plak soalan objektif. Apalagi? Ada la peluang cerah untuk kejayaan meniru. Hihii. Alhamdulillah untuk sem 7, aku ada subjek yang boleh membantu: sukan. Harapnya Insya Allah aku boleh tamatkan semester akhir aku ni dgn baik.

Lps exam, aku pergi ke utara iran. Saja ikut kawan aku ke villanya di sana. Kami pergi ke sebuah kampung di Namak Abrud. Memang macam Malaysia. Pohonan menghijau, laut membiru ..tapi ada satu je yang lain. Sejuknya…Ya Rabbi! Tak tahan aku. Duduk kat dalam rumah tu mcm duduk dalm eskimo. Puas famili kawan aku gelakkan aku yg kesejukan. Lps 2 hari, kami pun rancang nak balik ke Tehran. Alhamdulilah….kalau tak mau aku kejang di situ. Kami lalu jalan gunung untuk pulang ke Tehran pd waktu mlm. Aku dah dok terkenang Tehran yg agak panas berbanding utara ni. Tiba2 plak kereta berhenti. Kat tengah2 gunung plak tu. kami disuruh keluar sbb ayah kwn aku nak pasang rantai besi kat tayar kereta. Bila aku keluar kereta je…Ya Allah! Semua tpt dah putih dan salji plak turun lebat. Kereta mmg tak boleh bergerak sbb salji tebal. Ayah kwn aku plak tak pandai sgt pasang rantai besi tu sampai kena minta tolong org lain. Punyalah lama nak pasang benda tu sampai hampir sejam kami terkandas di tengah2 gunung salji tu. Aku yang berdiri kt situ lagi sikit lagi je nak jadi orang salji. Perjalanan yg sepatutnya mengambil masa 3 jam dah jadi 8 jam.

Bile aku sampai di Tehran, tetiba plak aku terasa nak tepon Mrs. Anna. Dia ni aku terjumpa masa makan petang bersama menteri. Dia bekerja di syarikat antarabangsa milik Malaysia. Diorang ni bina apartmen. Masa jumpe, dia beritahu rasa minat dia utk blaja parsi drpd aku. Aku kata…lps exam. Jadi aku pun cuba hubunginya. Mulalah episod baru aku di syarikat tu. Aku diminta utk mengajar pekerja Malaysia di syarikat tu. 5 orang ramainya. Waktu tu juga, ada majlis pemecahan tanah. 'Tokei besar' syarikat dari Malaysia dtg. Aku diminta utk menemani para datin berjalan-jalan di Tehran. Lps tu aku juga diminta utk ikut mesyuarat mereka di Qom (nama negeri). Big boss berminat utk ambil aku bekerja di syarikatnya. Insya Allah studi aku pun nak habis julai ni. Jadi dia jemput aku join syarikat. Nanti dapat tinggal kat apartmen, dpt permit kerja, tiket free balik Malaysia dan aku rasa gajinya bagus utk aku yg baru nak melangkah ke alam pekerjaan. Aku hanya kata….biar saya fikir dulu. Mmg tawarannya agak menarik. Masalahnya…aku kena stay kat iran lagi la. Itu yang aku tak mau. Mak ayah dan adik2 dah bising suruh aku balik Malaysia cepat2. Tak tau la…aku pun dah puas hidup seorang 4 tahun ni di iran. Balik duduk dgn famili sblm sambung masters bagus gak. Apa2 pun, aku tak buat keputusan lagi. Kena fikir masak2 dulu supaya Insya Allah natijahnya akan jadi terbaik buat diriku.

Selama 2 minggu di syarikat ni, aku ada berkenalan dgn sesorang ni. Aku malas nak cerita pasal dia sebenarnya tapi oleh sbb dia dah dok berulang kali suruh aku tulis pasal dia dlm blog, maka skang aku tulislah. Kesian plak. Kalau tak tulis, takut nanti merajuk plak. Hehehe. Orangnya tinggi, mula2 nampak macam serius gile dan ada sikit ketandusan rambut. Heheh. Jgn marah ha… soalan pertama dia tanya aku..student kat sini? Aku kata yalah. Pastu dia tanya..dah kawin? Aku kata taklah. Mungkin dia hairan kenapa la tetiba plak ada pompuan Malaysia tersesat kt Iran. Tak kawin lagi plak tu. Kalau ikut suami ke Iran, lojik la skit. Aku pun mula2 takut skit dgn dia. Nampak mcm serius habis. Senyap je. Cakap sepatah dua je. Aku pun malas nak beramah mesra sgt dgn dia. Tak pasal2 aku kena fire free je nanti.

Tapi, bile aku dtg lagi ke syarikat kali seterusnya, tetiba plak dia banyak ckp. Bukan saja banyak ckp, malah keje dia mengusik dan menggelakkan aku je. Ada je idea dia nak kenakan aku. Sabar je la. Dia bagi aku main games kat com dia. Sambil aku main, dia cakap la. Ntah apa dia cakap. Melalut2. Aku pun bukannya paham sgt sbb nak concentrate nak main games. Cite pasal bini dia, anak dia yg dah semakin nakal, cite pasal masalah kulit. Aku pun angguk je la. Hehehe. Cakaplah banyak mana asalkan dia bagi aku main games kat computer dia. Mcm2 la kitorang sembang. Walaupun dia suka usik aku, aku sbnrnya enjoy ckp dgn dia. Yela. Umur bukannya jauh sgt pun. Jadi, ada keserasian dalam topik perbualan. Org2 Malaysia yg lain kebanyakannya dah senior. So aku prefer lagi la nak sembang dgn dia. Skang ni dia dah balik Malaysia. Dan nampak gayanya tak akan dtg Iran lagi dah. Apa2 pun aku nak ucapkan slamat berjaya buat dia. It was very nice 2 know u even for a few days. Ada la gak kwn nak bersembang buat beberapa hari tu. Insya Allah kalau ada rezeki, bole jumpa lagi. Masa tu biar aku plak yang kenakan dia.

Uih! Mentang2 lah aku dah lama tak post kat blog ni, kali ni aku tulis pjg plak ye? Mesti korang dah boring baca aku melalut ni. Sorry la ye? Aku punya cerpen bersiri dah sampai episod 9. Cadangnya nak tulis sampai episod 20. Doakan la aku ada mood dan idea supaya aku boleh habiskan cerpen bersiri ni cepat2. Pastu aku akan poskan ke blog ni. Karya terbaru aku yg berunsurkan komedi romantik. Ok guys. Take care. Insya Allah see u all in the next post. Miss u all! Sayonara!!!
Bookmark and Share

6 comments:

yash_er said...

waa..dh dpt tawaran keje yerkk!!nnti belanja byk2 yea.jgn lupe..belanje kenduri kawin oke gak=P.hehehe..tk care.

firuz said...

alhamdulillah. ada la dpt tawaran keje skit2. nak belajna? bukannya saya dpt duit beribu2 pun. belanja kenduri kawin? melampau la tu bab! belanja aiskrim bole la. nak?

yash_er said...

=P..eskrim xnk!!!nk kenduri kawin gak.huhu~
kate kwn..take care kt saner.

firuz akhtar said...

mAr Says:
June 30th, 2007 at 3:45 pm

aa.. duk iran.. belaja ke kat sana.. kat sana byk ajaran syi’ah.. ikut gak ke pengajian depa? http://www.f-hasan.blogspot.com

Anonymous said...

mengapa tidak:)

firuz akhtar said...

apa yg mengapa tidak? tak phm..