RSS

Monday, September 04, 2006

Sleeping Beast Meets Ahmadi Nejad

walaupun handset aku dah berkali2 berdering, rasa macam mata aku ni digam2 plak. susah btol nak buka. jwb je tepon, dgr suara org arab. trus buka mata. rupanya org dari markaz iqra' tepon. dia kata klas aku yg sepatutnya mula pukul 11 akan bermula pukul 9.30 pg. ltak je tepon, dgn automatiknya aku buat filem hindustan atas katil. aku berguling2 sambil jerit tension..tidak!!!! zawil yg kt katil sebelah pun terkejut. dia tanya-kak firuz, kenapa?!- geramnye! malas nak bangun. dah la mengantuk gile ni!

aku gagahkan gak diri bangun. sememangnya aku sampai lambat la. aku kalau dah mengantuk, mmg susah skit nak concentrate. cuba bayangkan, aku dah la sesorang dlm kelas tu sbb amik private learning. sambil baca petikan kuat2, aku bole tetido! hihihiih. pastu bile terjaga, aku buat2 la yg kononnya aku tak paham perkataan tu. sbb tu la ter'pause' kejap. pastu bile aku punye ngantuk dah sampai tahap gaban, aku minta kebenaran gi toilet. haaa...ni aku mmg tak percaya aku bole buat benda ni. kt tandas tu ada cermin. pastu ada la tempat nak letak syampu ke, sabun ke, brg2 ke kt depan cermin. aku dgn selambanya bole letak kepala kt atas tu n zzzzzzzzzzz... bile kepala terjatuh, aku letak kepala balik n sambung zzzzzzzzzz....2, 3 kali gak la aku letak kepala balik. pastu buka mata luas2 n senyum kt cermin tu sambil ckp...firuz! aja2 huaiting!!! jgn mengantuk ok? hai...apa la nak buat dgn budak firuz sorang ni? mmg dasar sleeping beast la.

alhamdulillah aku slamat selesaikan kelas dgn jayanya. akhirnya aku dah bole concentrate kt pelajaran klas. alhamdulillah. ptg tu singgah la kt cc. bile bukak akhbar utusan. seperti biasa ada berita pasal negara kontroversi 'tercinta' aku tu. iran ada masalah plak dgn pihak atom antarabangsa sbb iran tak berentikan kerja diorang. ada plak tulis kt situ, kemungkinan berperang plak. waaa!!!!jgn la perang. kesian la kt org2 iran. kesian kt aku gak. tinggal je setahun nak habis studi ni. presiden iran- ahmadi nejad mmg berani. dia janji takkan berenti keje atom diorang sbb dia kata itu hak diorang.

bile ckp pasal ahmadi nejad ni, aku teringat lak kenangan aku nampak encik ahmadi tu secara live. sebenarnya ahmadi nejad tu nama family dia je. aku lupa nama pertama die. huruf j kt nama nejad tu disebut mcm huruf s kt perkataan pleasure. masa tu univ. aku menyambut ulangtahun ke 40. presiden dtg sempena perayaan tu. pastu plak ada sessi ckp2 antara presiden dan bebudak u. mula la mcm2 komen kuar. ahmadi nejad amik keputusan utk melawat asrama waktu tu gak sbb bubudak bnyk komplen psl asrama.

masa tu aku ada dlm bilik kt tingkat 3. bebudak jerit kt asrama.-ahmadi nejad miyod...ahmadi nejad miyod..maksudnya, ahmadi nejad nak dtg. sume dah gelabah. nak kemas bilik ke tak. kitorang bebudak foreigners mule le kelam kabut kemas bilik. takut dia buat spot check kt bilik foreigners plak kang. kat halaman asrama tu mmg dah penuh gile. bebudak dah berkumpul reramai. aku malas nak turun. so duduk kat balkoni je jadi pemerhati. bebudak bilik2 sebelah aku yg terdiri drpd pelajar asing, lepak kt balkoni gak. malas aku nak turun. biar la bg bebudak iran sendiri tengok dr dekat presiden diorang tu.

punya le lama tunggu. akhirnya yg ditunggu tu pun tiba. ish..ish..ish..comel je sebenarnya ahmadi nejad ni. rendah orgnya. tak nampak langsung dia. tenggelam dek org ramai. bebudak pompuan asrama pun lagi tinggi dari dia. ada la bodyguard beberapa org. bebudak pompuan hulur2 surat luahan perasaan atau komen mereka pd dia. ahmadi nejad ni baik orgnye. walaupun sesak, dia sambut gak surat2 yg banyak tu selagi terdaya. pastu tetiba shakira, kwn sri lanka aku cuit aku dan ckp...firuz, let's go down n take a picture of him. shakira ni medic student. secara kebetulan dia ziarah univ. aku hari tu. so..mmg die lepak sama aku la. aku mmg ckp english dgn die. ye la. nak gak 'rest' dr bhs parsi skali skala. aku sempat ckp..what?! n ternganga tapi dia dah tarik aku.

mmg adventurous sungguh dalam usaha nak amik gmbr pemimpin negara yg semakin popular kt dunia sejak akhir2 ni. rasa mcm nak buat misi penting utk negara je. shakira dan aku dah pegang tangan kuat2 sambil turun bwh. tangan sebelah aku dah pegang kamera. punye le ramai!!! aku dah la pendek je. sakit tangan aku digenggam shakira kerana dia takut aku terlepas tangan. aku berpeluang tengok muka ahmadi nejad tu dari dekat tapi tangan plak tak le nak ke atas utk amik gmbr sbb terlalu ketat.

aku dan shakira ikut je presiden. skali skala terdengar jeritan sbb ada yang nak terjatuh la, ada yg kena pijak sikit la. aku sempat la amik gambar seflash dua. tapi aku rasa mmg tak jadi gmbr tu la sbb dah gelap masa tu. budak2 pompuan iran mmg kuat gile la. kuat betul diorang menolak org. dlm masa aku cuba bergelut nak imbangkan bdn dan mencapai tangan shakira, tetiba plak aku rasa mcm aku dlm laut. rupa2 nya aku jatuh dlm parit!! habis basah seluar aku!terus terbantut usaha aku untuk jd mamarazzi. aku jerit panggil shakira suruh berenti. alhamdulillah dia nak dgr ckp aku.

baru le aku tahu cabaran menjadi seorang wartawan. mmg susah gile.aku mmg tak sanggup sbb aku susah skit nak sabar. kalau aku jadi wartawan, mau je aku buat road block kt depan ahmadi nejad. aku tanya dia soalan puas2. selagi dia tak jawab soalan aku, jgn harap la aku nak bg jalan. kalau tak, biar aku baling bom atom sebiji kat die. hihihihi.

mmg pengalaman yg tak dpt dilupakan. bukan senang nak tengok pemimpin negara yg terkenal kt dunia secara live. tak brapa lama lps tu, tetiba plak asrama bagi peti ais baru, carpet besar baru, baiki sana, baiki sini. dah tobat agaknye. hehheh. itu la dia penangan seorang insan yg bernama ahmadi nejad.

ok sampai sini dulu ye. insya Allah kite jumpe dlm post akan dtg. take care guys....khudohafez!( goodbye in persian)
Bookmark and Share

4 comments:

Anonymous said...

nyehehhe.....u ni kelakarrla...syoknye blajar kat sane ye..u suke tgk citer korea ekk?

Firuz Akhtar said...

hehhee..thanks..syoK? sunyi sbnrnya kat sana tapi dari segi menimba pengalaman, mmg sgt syok..eeeh..sy mmg sgt suka tgk cite korea..bnyk gile cd korea kat rmh (adik sy beli) sampai dia buat perkhidmatan sewa cd kat uni dia. hehe

firuz akhtar said...

# 'Eggtart' Says:
September 5th, 2006 at 4:34 pm

jangan baling bom atom kat ahmad nejad tuuuu!!! nanti kene buang negara…hehhhehehhe

firuz akhtar said...

# siTifArhAn Says:
September 9th, 2006 at 6:00 am

akak mmg ade bakat blakon la =)~~~