RSS

Monday, August 21, 2006

Saprol...Turun Dulu Saprol

Di kelas markaz nil, aku ada dua org kawan indonesia. salah seorangnya agak baik dgn aku. aku ada juga gi melepak rumah dia beberapa kali. orangnya pandai main biola. bile tengok dia main biola, dgn tetiba je aku rasa romantik semacam. rasa macam ada angin bertiup n gesekan biola pun kedengaran. cewah! sempena hari kemerdekaan indon yang ke 61, ada banyak acara yang disediakan. dia masuk pertandingan band. masa saringan, banyak juga band yg masuk. band dia plak terpilih sbg salah satu drpd tiga finalis dan akan bertanding lagi pada malam ulangtahun indon. dia jemput aku. aku apa lagi? kecik tapak tangan, stadium bola sepak aku tadahkan!

aku sebenarnya sesaja nak tengok sambutan merdeka org2 indon di mesir ni mcm mana. pada musim panas tahun lepas, aku di damascus, syria. aku pegi la ke majlis sambutan merdeka indon yg ke 60 tu. mmg grand gile! tak kusangka langsung. ada band, tarian, karoake n mcm2 lagi. so, kali ni aku nak jadi pemerhati di mesir lak. sbb setahu aku embassy indon kt iran juga kalau buat sambutan apa2 mmg besar-besaran. waktu raya je,mesti kitorang serbu embassy indon. embassy2 negara lain pun dtg gak.

masalah pertama pun timbul. nak pakai baju apa yek? jenuh aku pikir. aku sebenarnya ada beli baju kebarung tapi tak pernah pakai lagi. nak pakai, rasa malu gak. aku bukan org indon, tapi plak kekobar tunjuk semangat kenegaraan. tapi kawan lain kata...ala, pakai je la. hari kemerdekaan kan? so aku pun rasmikan la baju tu. tapikan....bile tengok kekawan indon lain, aku hampir nak kena sawan. diorang semua pakai baju sempoi. pakai jeans je. malu le aku. aku lak yg kekobar ni. tapi alhamdulillah ada gak sorang budak mesia yg temankan aku. aku pakai baju kebarung, dia pakai baju kurung. alhamdulillah...ada gak la kwn yg pakai baju ala2 kemelayuan ni. kalau tak...malu gue seorang.hehehhe

naik bas dari hayyu sabe' sampai la ke tahrir. embassy indon di belakang four season hotel. sesampai je ada band budak2 belasan tahun tgh buat persembahan. terror btol diorang. kecik lagi tu! main gitar, bass, biola dan vokal dalam lingkungan 10-14 tahun. yg main drum lagi la. 8 tahun! tenggelam langsung di sebalik drum tu. aku mmg tak nampak budak tu langsung. tetiba je drum tu berbunyi. bile habis buat show, tetiba plak ada sorang budak kiut kuar dari tpt drum tu. mmg kecik gile die. n semua ahli band tu pompuan. main plak...lagu apa korang nak tau? lagu jujur dari kumpulan radja.

lps solat asar, kitorang tunggu acara pertandingan kumpulan nasyid dan band bermula. sambil tu, kitorang sembang2 dulu. tetiba plak kitorang ternampak sorang lagi pakai baju kebarung. alhamdulillah..lega la aku. sekurang2nya ada teman. kemudian, baru la kami sedar yg dia tu sebenarnya mc majlis! waa...kekobar aku yek? org ingat aku lak yg masuk pertandingan nasyid sbb pakai baju lawa2. sabar je la....diorang ni sempoi btul la. kalau kite la gi majlis merdeka malaysia, mesti la akhawatnye pakai baju kurung ke baju kebarung ke.btol tak? malunye akuuuu.

pertandingan nasyid pun bermula. kumpulan pertama kumpulan iqra. ada org main muzik n penyanyinya 2 pompuan n sorang laki. bagus gak suara diorang. kump. kedua lak, kump. dai nada. besttt gileeeeeeeeee!!! diorang nyanyi acapella tapi gile hebat. aku dah tak larat nak nganga dah. kump. ni penah buat persembahan kat arma sempena english week. klau buat album, mesti lakunye. kump. tige kump. sohwatussalam. not bad...

lps tu, pertandingan band pun nak bermula. aku duduk dgn akhawat indon yg lain di atas rumput halaman embassy tu. mmg besar gile embassy die. kitorang duduk depan la. ikhwan plak duduk belakang kitorang. aku duduk belakang skali dalam grup pompuan tu. tetiba plak bising kat belakang. bile aku pandang, ada satu kump. lelaki baru sampai dan diorang duduk belakang aku. rupe2nye diorang ni penyokong utk kump. band. ya Allah!! bising gile. diorang penyokong kump. band mummy. siap bersorak2 lagi. ada ketua penyorak..dia sebut kuat2..'motto mumi!!"(lahjah indon utk mummy). pas tu penyokong2 lain jawab reramai....'biasa-biasa saja tapi mantap'. ntah brapa puluh kali diorang ulang pun aku tak tau. band lain buat persembahan pun diorang masih sebut motto kump. mummy. kwn indon aku main biola dalam band yg pertama. dia sorang je pompuan dlm band tu. sayangnya sound system tak btul. tak dengar sgt bunyi biolanya. tapi aku tau dia main dgn baik. band kedua, penyanyinya pompuan. tau tak yg mana? the same girl yg menyanyi utk kump. nasyid iqra. aku terkesima sebentar la. dia bole lagi lompat2 atas pentas. aku rasa dia tu ada kekeliruan aliran la. ngak tau yg mana mau dipilih...penyanyi nasyid atau rocker..

akhirnya tiba la giliran band mummy. ya Allah. telinga aku dah nak tercabut. naik cair taik telinga aku. dah la penyokong2 tu duduk btol2 blkg aku. ketua penyokong dah amik kerusi dah. berdiri atas tu mcm conducter choral speaking lak. dia jerit la suruh sebut motto mummy tu. siap ada bendera. habis dijerit2..i love u mumi(lahjah indon)!!! mmg dahsyat band tu. pemain2 band tu semua balut muka macam mumia. terkezut aku. hidung n mulut balut skali. cam mana la nak bernafas? mmg skru mulut aku dah longgar akibat menganga tahap maksima. bile start je muzik....ganas gile!! penyanyi die mcm menjerit je. sampai timbul urat2. pemain gitar siap lompat2. kalau lompat kijang tak pe gak. penyokong blkg aku apa lagi....diorang ikut lompat la..takut aku..dah siap pegang kepala...takut diorang terjatuh kat atas aku. tak pasal2 aku penyek dihempap nanti. ada sorang pakcik yg duduk kt kerusi tetamu. bile band mummy buat show, muka dia berkerut gile. sandar kat kerusi. pegang kepala, pegang dada. aku kesian kat pakcik tu tapi ada rasa nak tergelak gak. ganas gile show band tu smpi bergulung2 dahi pakcik tu. aku dah pesan kat kawan mesia aku tu....eh..kalau pakcik tu pengsan...awk kena gi buat cpr tau. hehehheeh.

kemudian kami diminta mengisi borang kump. nasyid dan band favorit(lahjah indon utk favourite).pas tu kami menjamu selera sambil tunggu waktu solat maghrib. aku ada jemput adik aku. dia dtg dgn sorang kwn dia. diorang tengok dari kump. nasyid kedua sampai kump. mummy tu. diorang jumpe aku. adik aku kata...ganas gile diorang tu along. tak sangka ustaz2 indonesia tu camni.....aku senyum je la. lps diorang amik makanan, diorang balik sbb ada program lain. lps solat maghrib, majlis dimulakan dgn rasmi. ada mc. mc yg pakai baju kebarung tu la. die budak tahun akhir di situ. ada ucapan dari duta embassy dan keputusan pertandingan. utk kump. nasyid....1.dai nada 2.iqra 3. sohwatussalam. band lak..kump. mummy tu no satu. tak sangka aku...

dai nada ada buat persembahan lagi. best gile....sgt harmoni. ada nyanyi lagu jawa gak.ada persembahan gambus. penonton dijemput menari. ada budak teringin nak menari tapi malu. dia balut muka dia dgn tisu tandas, baru la dia kuar menari. gelak gile aku. pastu ada org arab mesir yg pandai ckp indon. dia tu mmg pandai gelek la. kalah m daud kilau. ada gak persembahan dari ibu2 embassy indon. diorang buat senam robik. tapi rasa mcm joget lak. syok sgt diorang bersenam sampai pihak pengurusan kena matikan muzik sbb pjg sgt. hihhihih.

bile malam semakin larut, penonton semakin penat. mule la diorang mengarut. selamba je diorang tegur mc atau grup persembahan turun cepat2 dari pentas. lawak btol. korang pernah tengok filem 'kiamat sudah dekat'? tgh2 buat persembahan, tetiba suara dari grup penonton keluar....saprol...turun dulu saprol..udah kemalaman...pastu ada band nyanyi lagu patriotik ala2 rock. tgh2 lagu tu, penyanyi tu baca sajak. tetiba penonton senyap. aku ingatkan diorang terharu ke....tetiba di tgh2 bacaan sajak tu ada suara plak yg kata....ya Allah please ya Allah.....kawinkan aku sama si sarah!

habis je program kt embassy, aku pun nak balik la ke hayyu asyir-rumah kwn indon aku tu. kwn aku tu ada grup x-schoolmates. mmg rapat diorang. secara kebetulan salah sorang dari mereka menyambut hari lahir pada mlm tu. sempena tu, diorang ajak naik sampan menyusur sungai nil. mcm2 lagu diorang nyanyikn utk birthday girl. tetiba plak suruh aku nyanyi lagu siti nurhaliza. bersungguh2 aku kata..tak mau! tak mau! alhamdulillah diorang tak suruh lagi. gile hape nak suruh aku nyanyi? tak pasal2 banjir kang. tambah la lagi air sungai nil yg sudah sedia banyak tu.

satu malam bersama anak2 indonesia mmg satu pengalaman yang tak dapat dilupakan. memang semangat enjoy mereka kuat. bile duduk dgn diorang, rasa mcm berada dlm dunia hiburan yg tiada hujungnya. berbeza sungguh dgn anak2 malaysia. tapi hatiku tetap bersama anak2 malaysia. aku kata kt kwn mesia yg ikut aku....grand sungguh diorang sambut hari merdeka diorang kan? aku suka dgn jawapan die ...ye kak. tapi ini la anak merdeka mereka. aku senyum. betul katanya. sama2 lah kita fikirkan dan renungkan.

birthady malaysia pun nak dekat dah. sama2 kita berdoa supaya kemakmuran malaysia akan diteruskan sambil menikmati kemerdekaan dalam erti kata yg sebenar.

minta maaf la pada pembaca2 blog. kali ni post aku agak panjang. mungkin korang boring baca pjg2 sgt. aku cuma nak kongsi pengalaman dan rasa dgn korang. insya Allah kita jumpe lagi dalam blog akan dtg. jumpeee lagi....aku anak malaysiaaaaaaaa!!!!!assalamualaikum.
Bookmark and Share

9 comments:

gibran said...

sebenarnya..saye ni baru jumpe blog awak ni..terjadi peminat fanatik plak..cemana..habis saye selongkar semuanya...gimana nichhh!!

Firuz Akhtar said...

salam
gibran.. trima kasih banyak2 ya kerana sudi lawat blog sy ni..takpe..selongkar la..mmg sy tulis untuk dibaca.heheh~ trima kasih skali lagi

firuz akhtar said...

# hazfyza Says:
August 23rd, 2006 at 4:54 pm

akum k firuz
he…not bad blog ni…
but still can improve la..hehe

merdeka day indonesia cm best je…kalo nk bandingkan ngan malaysia….rsnye lain sket kot…

kite sendiri pn tahu..

firuz akhtar said...

# farhiha Says:
August 23rd, 2006 at 5:51 pm

ala ingtkan nak jadi org first yg kasi comment utk post kali ni tapi fizah dah mendahului cesss…hihihi
pengalaman yg menarik bersama baju kebarung..sume org pon dok toleh bila dia lalu hikhik..mungkin sume org pon terfikir..waahh ada lagi gadis melayu terakhir=)begitu ayu berbaju kebarung.celebration for yaumul istiqlal indonesia memang totally different fr malaysia-egypt..tapi klu kat msia pon kita tgok agak same kan..sume pon jemput artis2 nyanyi n hiburan semata2.maksudnye manusia memang cenderung dgn hiburan kan.tapi itula kita sebagai anak merdeka knele btol2 memahami apa itu kemerdekaan yg sebenarnya…merdeka!!

firuz akhtar said...

# Pa'aN Says:
August 26th, 2006 at 9:00 am

huh..camtu rupenye ustaz n ustazah indon..plek gak sy nengoknye..bukan plek je..terkejut la..pehal la terlompat2 kat stage tu..tapi diorang power gle main instruments la..main gitar siap terbalik2 n pakai gigi pun ade..ish2..tapi yg mnang band ‘farforit’ memang x leh blah..diorang yg nyanyi lagu “indonesia,tumpah darahku..putih tulangku..bersatu dalam semangatmu” tu kan??hm..yg ustazah sorang tu..gle taiko la tgk gaya die..time nasyid tu tatau la..tp time band tu la..

firuz akhtar said...

# MisSane Says:
September 2nd, 2006 at 3:22 am

Kalean ngomong apaan siyyyy gak paham niyyy dakuw hueheuheuhe…
thanks udah datang di hari kemerdekaan.wait for next year!–>Free ticket niy!hehe..

firuz akhtar said...

# Nazhar Says:
September 4th, 2006 at 12:42 am

hahah apa salahnya memartabatkan tradisi pakaian melayu di tanah arab.;p . tp rasanya sambutan merdeka di malaysia lebih ‘dahsyat’ berbanding sana. hiburan di malasia lebih teruk. bukan sahaja hiburan under gov approval, tapi outlaw pun bnyk. sambutan merdeka kt sini bukan setakat 12-1 am je. malahan membawa ke 6-7am. yg lebih teruknya gejala2 yg tak elok tu la. polis kena keje 24hrs. pejabat agama islam pun sama (buat OT ;p). RELA plak ngalahkan pak guard kilang-ronda manjang. tp yg paling menarik nya..semangat patriotik bukan pd anak2 malaysia, tp pada warga asing. klcc- kumpulan punk indonesia bergaduh dgn kumpulan bangla masa nk tgu countdown. anak2 melayu kt mana? - kt tgh jalan- merempit. mcm tu la anak melayu kita. besa la tu..anak merdeka…. hurm….

Xiaozhengmm 123 said...

2015-7-18 xiaozhengm
cheap ray ban sunglasses
gucci
coach factory outlet
air max 90
replica watches cheap
michael kors outlet
ed hardy
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton
michael kors handbag
polo ralph lauren
louis vuitton pas cher
coach outlet online
coach outlet online
cheap jordans
coach outlet online
ray ban uk
chanel online shop
pandora jewelry
nike air force
replica watches
gucci uk
christian louboutin
christian louboutin sale
kate spade handbags
kate spade outlet
air max shoes
ed hardy clothing
toms shoes outlet
kate spade uk
ed hardy clothing
mont blanc pen
pandora rings
fitflops outlet
true religion outlet
prada outlet
polo ralph lauren
soccer jerseys wholesale
coach outlet store online

dong dong23 said...

louis vuitton handbags
jordan 4 toro
longchamp outlet
adidas ultra boost
jordan 8
coach outlet online
kevin durant shoes
kate spade handbags
michael kors outlet
coach factory outlet
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
cheap oakley sunglasses
ralph lauren outlet
kobe shoes 11
michael kors handbags
lebron james shoes 2015
coach outlet online
coach outlet store online
true religion outlet
louis vuitton outlet
polo ralph shirts
toms shoes
louis vuitton handbags
true religion jeans
true religion
supra shoes
michael kors outlet clearance
cheap jerseys
ray-ban sunglasses
cheap jordans
michael kors handbags
cheap oakleys
coach outlet
ralph lauren outlet
polo ralph lauren
michael kors outlet
burberry handbags
christian louboutin outlet
20167.22wengdongdong