RSS

Saturday, August 12, 2006

Taaruf Diri

assalamualaikum semua.

ni la pertama kali aku nak cuba blog ni. nak mula dari mana ya....aku ni budak malaysia tapi belajar di iran. iran? kenapa sana? aku blaja kesusasteraan parsi di iran. dulu masa kt kisas aku kelas sains tapi tetiba minat aku dah berubah. jatuh cinta lak kat sastera ni. so..aku ambil bidang unik ni. menempuh cabaran belajar di iran ni. tapi aku bukan syiah tau...jgn lupe tu.susah hidup di iran. aku the only malaysian kat u. tak cakap melayu la aku. dah la cabaran duduk dgn org syiah di sini. sgt susah..... tapi alhamdulillah aku dah survive hingga ke hari ni.bile teringin nak cakap melayu, aku buat la 'drama' sendiri kat depan cermin. hehehhe. rasa mcm org gila plak. kalau tak pun, buat 'konsert persendirian' di bilik mandi asrama. aku kat sini sembahyang, baca quran, sahur, buka puasa sume sorang2. hmmm...tak pe la. kerana ilmu, aku tabahkan hati juga. sebenarnya aku ada banyak benda nak cerite tapi moodnya tak ada. sbb aku sempena musim cuti panas ni, aku di cairo. duduk di sini 2 bulan lebih sbb nak belajar arab n jumpe adik tersayang. kalau sape2 suke nak denga pengalaman aku duduk di iran, nanti aku tulis lagi masa aku di iran. masa tu baru la ada feelnye. skang...sementara aku kat cairo ni...aku cite pasal kat sini la. best la duduk kat mesir ni. kawan ramai. tau2 je la. aku kt tehran tu sorang2. islamik plak tu. lagi aku suka. mesir ni cantik tapi sorry la nak cakap...teramat la kotor. aku dah brapa kali tengok org 'menunaikan hajat besar' di tepi jalan. mmg pengalamn yg tak dapat dilupakan. hehehhehe.

aku suke duduk tepi sungai nil sambil borak2 dgn adik aku. best! skang aku dah pandai la skit2 naik ketapi atau van gi tempat2 lain. tak la aku ni menyusahkan junior2 aku aje. kesian diorang. slalu je kena teman aku gi tmpt2 lain. thank u la korang sbb tolong akak. love u all!

aku tiap2 heri gi kelas arab kat sini. walaupun penat tapi best. dpt kwn baru n pengalamn baru. bole aku rakamkan sebagai memori manis bile aku kesorangan balik di iran tu.mmm...sampai sini dulu. sori..mungkin post pertama boring. i'll try my best to improve myself... sayonara
Bookmark and Share

4 comments:

sum79 said...

as'kum w.b.t
hmm..exciting...

Firuz Akhtar said...

waalaikumussalam.

exciting? hehhe thank u. slamat membaca

firuz akhtar said...

# Pa'aN Says:
August 15th, 2006 at 8:54 am

ni mang keturunan sastera ni..nasib la apest x sastera ngat..tp still ngan instinct bahasa yg tggi gak..sume bahasa bleh.. :)

firuz akhtar said...

# Nazhar Says:
September 3rd, 2006 at 7:52 pm

got some quote from old chinese literature. ‘u will not grow up until u face a troble alone’.. that mean now u are matured enough. /clap. keep on going for watever u did. remember, u are not alone, ur fam behind u, ur sibligs beside u and islam is around u. good luck.