RSS

Wednesday, August 16, 2006

Sesat Jalan

aku pergi ke 2 markaz bhs di mesir ni. di markaz iqra aku ambil private learning. tapi di markaz nil, aku belajar dgn kumpulan. hari ni di markaz iqra aku ada baca petikan mengenai siti hajar dan anaknya nabi ismail. aku memang kagum gile dgn kesabaran dia. cubalah bayangkan seorang wanita bersama anak yang masih kecil ditinggalkan di tengah2 padang pasir tanpa apa2 bekalan. bile ditanya dari suami adakah perbuatan meninggalkan die tu adalah perintah Allah, nabi ibrahim pun jawab ye. saiditina hajar terus redha dan dia kata Allah tak akan tinggalkan dia begitu saja. pasti Allah akan menolong dan menemani dia selalu. memang kuat dan teguh imannya. bukannya nak senang menjaga anak kecil ni. lagi2 di padang pasir yg panas tu. kalau aku ditinggalkan di tengah2 bandar cairo yang sesak ni pun aku dah takut. apalagi kalau ditinggalkan di padang pasir? imanku tak sekuat hajar lagi. aku la kan...kalau suami aku tinggalkan aku kat mana2 la, dah lama aku fire die dulu.biar hangus sblom dia dapt melangkah pergi. hehehhe.

betapa pemurahnya Allah dan berkat kesabaran hajar, maka keluarlah air zamzam. sampai skang kite sume dapat minum. hai...kalau aku tersesat kt cairo kan, aku dapat nampak air kt tepi 'tembok menangis' je la. ramai sangat org kencing rerata. hehehhe. bila lalu kt tepi tangga ke...kt bwh jembatan ke...bau la perfume asli mesir ni. hihihiihi.

bab sesat2 ni memang aku dah slalu dah. mmg menakutkan tapi itu la menyebabkan kite belajar ngan cepat. kt iran dulu pun aku penah tersesat. aku tersilap naik bas. dah la baru dtg iran. dah la hari cepat sgt gelap sbb masa tu winter. aku naik bas yg tak lalu univ. aku. sedar2 aku dah sesorang dlam bas. tetiba lak lalu kt tempat gelap tanpa lampu. dah gabra dah. aku pun tanya la pakcik bas tu dgn bhs apa ntah aku pun tak tau la. bhs ayam campur itik campur angsa kot. alhamdulillah dia hantar aku sampai ke u. selamat aku....

kat mesir ni pun aku penah tersesat dah. nak balik rumah kt tempat lain tapi aku lak tersesaat sampai ke ramsis. hai lawak btol. slalunya van tu belok kiri. tetiba lak hari tu dia terus jln straight. dah gelabah skit. tapi cuba tenangkn diri. last2 dah berhenti pun van tu. dah kosong pun. aku je yg tak keluar lagi. mula la aku menganga jap tengok tempat tu. ntah mana2 la aku skang ni. ok..aku pun buat2 muka konfiden la. gi la tanya dari pakcik penjual makanan. dia pun terang la dgn bersungguh2. dan aku pun sama la. menganga dgn bersungguh2. alhamdulillah la org arab ni jenis bile bercakap, tangan pun bergerak gak. sebenarnya aku tak paham pun sepatah haram yg dia ckp. aku main agak je dari gaya tangan die. utk menunjukkan time kasih plus mmg kelaparan aku pun beli la wafer dari die. pastu buat2 berdiri kt situ sambil mkn. konon2nya nak berenti mkn jap la. tapi sebenarnya tgh pikir. camne la aku nak balik ni? btol ke anggapan aku dari gaya tangan die?

aku pun naik la jejantas tu balik. pusing2 situ jap dan turun tahan van smula. dpt la gak van. tapi dpt duduk terbalik. i mean duduk menghadap penumpang. btol2 tepi pintu van yg tak tertutup plak tu. seram gile. mmg la dpt angin best. tapi kalau terjatuh tak ke naya. bile sampai selekoh dkt rumah, aku suruh dia berenti tapi tak dengar la plak. so aku kuar je la. dia tak berenti btol2 la. lagi skit aku nak terjatuh. tak pasal2 aku jadi badut bagi org gelak plak kang.
sebenarnya bile dah tersesat jgn la gelabah. mmg la tersesat jln kt negara asing mmg menyeramkan tapi kite perlu pandai pikir cara nak cari jalan balik. jgn harapkan saje org dtg menolong. jauh superman nak terbang dari amerika utk bg pertolongan. ke nak tunggu prince charming naik kuda putih nak menolong...tak yah la berangan. kat mesir ni jgn la berangan gitu. kononnya nak tunggu prince charming dtg naik kuda putih...nanti yg dtg lelaki naik keldai putih sambil jerit bekia'...bekia'...

lagi satu, bile nak belajar jgn lupe makan dulu skit. bile lapar sgt tak leh nak studi langsung. aku hari ni merasa pengalaman tu. habis maarkaz iqra'...terus gi markaz nil. tak sempat nak beli makanan. aku lak bile dah 1 jam berlalu masa kelas, perut pulak tetiba bebunyi. n tetiba je aku bole jerit kt tgh2 kelas tu..lapa'!!!!! siap dgn kedah accent lagi. sume pandang aku. mmg otak jadi gile masa tu. alhamdulillah akak sebelah aku ada 'stok' dlm beg. aku pun selamba je mengunyah la wafer akak tu. mmg tak le tahan. alhamdulillah ustzah sporting. hai.....baru la aku tau apa itu sawan lapar.....

ape2 pun kalau bole kena ada bekalan dalam beg. sikit pun tak pe la. itu la keje aku kat iran. gi restoran makan sesorang..pastu kalau tak habis, aku bungkus sume. biar ada bekalan....kekadang tu aku rasa nak kebas skali kotak tisu kt situ....
ok la sampai sini dulu. take care sume. jumpe lagi. raaaaaammmseeeeees!!!!! (bye)
Bookmark and Share

9 comments:

sum79 said...

ha3,kelakar gile citer firuz ni...but bagus dijadikan panduan bile time2 sesat,he3...

Firuz Akhtar said...

hehehe..
trima kasih sum. btul kena jadi panduan bile sesat tau

firuz akhtar said...

# DrNahdia Says:
August 17th, 2006 at 12:30 am

hehe..
menariknye pengalaman akak kat mesir..

firuz akhtar said...

# HAMADA Shuib Says:
August 17th, 2006 at 5:17 am

salam… nampak hepi kat mesir… baru sampai semalam… PANAS nye!!! (lama tak rasa saify mesir ni…) ok dah start ‘bertapa’ … doakan pertapaan ni berjaya…

firuz akhtar said...

# blackz Says:
August 17th, 2006 at 10:10 am

ahakz
best giler pengalaman akak kat sana eh
bagus la
bleh citer kat anak time nak tdo nnti kan
hehehehe

firuz akhtar said...

# Farid Nazmi Says:
August 17th, 2006 at 2:58 pm

Kejang perut saya gelak baca post nieh.Kepada bakal suami kak firuz.AWAS!Jangan tinggal die di merata2 tempat!

firuz akhtar said...

# siTifArhAn Says:
August 21st, 2006 at 5:54 am

hmm,akak mmg kna wt list ni brg nk bwk skali dlm beg gi travel..

1.peta =P
2.pape snack
3.tisu
4.duit fakah sckupnye
5.hp [paling pnting ah,paan pnah je call ustz sruh ckp ngan pkcik teksi..sbb die xfhm ape paan ckp,last skali ustzh bg instruction kt pkcik teksi tu,hHeh~~ bguna2 =P]

firuz akhtar said...

# Pa'aN Says:
August 23rd, 2006 at 6:07 am

ish2..power gak eh leh cam tmpat kat mesir …kire reti jalan balik la…tgk sume tmpat kt mesir ni same je…sume bangunan warna debu2 asap sket..

firuz akhtar said...

# Nazhar Says:
September 3rd, 2006 at 7:59 pm

haha agak kelakar gak la. tapi kesian la gak kt awak firuz. tapi ok la.. u learn fast. solute la ada anak melayu mcm ni.